Multifiber push-on (MPO) konektörler (MTP konektörleri olarak da bilinir), MTP, ABD Conec tarafından tescilli bir marka olan MPO tarzı konektör markasıdır. Müşterilere en hassas hizmet ve veri sağlayan en hızlı bağlantıları bağlamak, yüksek hızlı bağlantılar sağlamak ve fazlalık yaratmak için kullanılırlar. Giderek daha fazla sayıda telcos, merkez ofislerini veri merkezlerinde (CORD’ler) yeniden yapılandırıyor ve MPO kablolarını 12 veya giderek artan bir şekilde 24 lifle dağıtıyor. Aslında, MPO’lar hızlıca tercih edilen bir bağlayıcı olarak ortaya çıkmaktadır.
MPO’ları daha iyi anlamak için, tasarımlarını, türlerini, test ve bakımlarını hızlı bir şekilde inceleyelim.
Otomatik fiber-uç yüzey analizi, tahminde bulunmama, uygulanabilir standartlara uyma ve deneyime bakılmaksızın tutarlı sonuçlar sağlar.
MPO konektör tasarımı
Renk kodlaması — MPO konektörleri, farklı türleri ve özellikleri kolayca ayırt etmenize yardımcı olmak için renk kodlu olabilir. MPO konektörleri hem tekli modda hem de çok modlu çoklu fiber kablolar için yapılmıştır. Tek modlu multifiber kablo ceketler sarı renktedir ve genellikle açılı fiziksel temas (APC) konektörleriyle birlikte gelir. Sarı, OS1 veya OS2 özelliklerini temsil ettiğinden, kablo özelliklerini dikkatlice okumak önemlidir.
Çok modlu çok lifli konektörlerin yassı halkaları (PC veya UPC olarak da bilinir) vardır ve önerilen kablo kılıfı renkleri OM3 ve OM4 için aqua ve OM5 için kireçtir. Ancak, iki farklı özellik için bir renge (aqua) sahip olmak kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle bazı üreticiler, OMa için Erika Violet-renkli konektörleri tanıtırken, bunları aqua OM3’ten ayırmak için kullanıldı.
Konektör tipleri – Her ceket aynı zamanda ortak bir standarda göre renk kodlu olan birden fazla fiber barındırır. En yaygın kullanılan bağlayıcı türü, bir sıra 12 elyaf içeren MPO-12’dir. 12 elyaftan oluşan birkaç sıradan (örneğin, 24, 36, 48) oluşan daha yüksek yoğunluklu bağlayıcılar da mevcuttur. Gittikçe daha fazla şey, CORD’ler MPO-24’ü kullanıyor.
MPO-16 ayrıca, 16 sıralık bir elyaftan oluşan piyasada da mevcuttur. Ek olarak, MPO-32, her biri 16 fiberden oluşan iki sıradan oluşur.
Burada gösterilen üç standardize edilmiş fiber polarite türü: Tip A (genellikle düz geçişli), Tip B (genellikle ters çevrilmiş) ve Tip C (genellikle bükümlü çift olarak adlandırılır).
Erkek ve dişi konektörler – Tamamı erkek olan tek lifli konektörlerin aksine, MPO konektörleri erkek (pimli) veya dişi (karşılık gelen kılavuz delikleriyle) olabilir. Sadece dişi konektörlerle erkek konektörlerin eşleştirilmesi, zararları (erkek erkeğe) önlemek ve sürekliliği sağlamak için ilkeldir. Hizalama pimlerinin rolü, liflerin birbirine mükemmel şekilde bakmasını sağlamaktır.
Konektör anahtarı – MPO konektörlerinin konektör gövdesinin bir tarafında bir anahtarı vardır. Konektör anahtarı yukarı baktığında (“anahtar yukarı” olarak anılır), konektör içindeki liflerin konumları 1’den (P1) 12’ye (P12) kadar soldan sağa doğru sıralanır. Çok sıralı MPO konektörlerinde, sayılar da yukarıdan aşağıya doğru, yani ilk satırda P1 – P12 ve bu satırlarda P13 – P24 sayılabilir.
8, 12 veya 24 fiber içeren MPO’ların ortasında bir konektör anahtarı bulunur. Anahtar, 16 veya 32 fiber içeren MPO’lar için sola kaydırılmıştır.
Fiber konumlarını belirlemeye yardımcı olmasının yanı sıra, anahtar aynı zamanda konektörün bir MPO adaptörüne veya alıcı-verici portuna yalnızca bir şekilde takılabilmesini sağlar.
MPO APC konnektörleri için, 8 derecelik açının oluşturduğu “tepe”, anahtarla aynı tarafta olacaktır.
Bazı MPO bağlantı kabloları sağlayıcıları, OM4 kabloları için Erika mor renkli ceketler kullanır ve bunları, aqua renkli olan OM3 kablolarından görsel olarak ayırt eder.
Temel MPO testleri
Bağlantınızın kalitesini sağlamak için her zaman yapmanız gereken üç temel test vardır: 1) polarite tipi doğrulama, 2) süreklilik onayı ve 3) muayene.
Kutupluluk — Kutupluluk basitçe liflerin kablonun içine yerleştirilme şeklini belirtir. Üç tür lif polaritesi vardır.
• Tip A (veya düz geçiş yöntemi): Bir ucunda 1 (P1) konumunda bulunan lif, diğer ucunda da P1’e ulaşır.
• B Tipi (veya ters çevrilmiş yöntem): Bir ucunda P1’de bulunan lif diğer ucunda P12’ye ulaşır.
• Tip C (veya bükümlü çift yöntemi): Bir ucunda P1’de bulunan fiber, karşı ucunda P2’ye, P2 her biri için vb. P1’e ulaşır.
Tip A ve B, veri merkezlerinde ve CORD’lerde kullanılan en yaygın polarite tipleridir, Tip C ise dubleks uygulamaların daha tipik bir örneğidir. Ancak, hiç biri polarite türü diğerinden daha iyi değildir. Hangisinin uygun olduğunu bilmek, mimarinizin tasarımına bağlıdır. Farklı ekipman üreticileri veya uygulamaları, farklı kutup tipleri gerektirebilir.
Bir MPO sistemindeki her eleman (ana hat, adaptör ve bağlantı kablosu), Tip A, B veya C’ye göre ayrı ayrı sınıflandırılır ve kutupların korunmasına katkıda bulunur.
Eşleşen adaptör tipleri ve polarite – Tip A adaptör, birinci kablodaki sinyal 1’i, ikinci kablodaki fiber 1’e ileten, anahtar konnektörleri ile eşleşir. Bir A tipi adaptör polariteyi koruyacaktır.
B Tipi adaptör her iki anahtar-anahtar konnektörüne eşleşecek ve ilk kablodaki fiber 1’den ikinci kablodaki fiber 12’ye sinyal iletecektir. B tipi bir adaptör kutupları tersine çevirir. B Tipi adaptörler sadece çoklu mod düz konnektörler için geçerlidir, çünkü anahtarlama için anahtarlı iki APC konnektörünü çiftleştirmek fiziksel olarak imkansızdır; sadece açıları eşleştirmek için anahtarlama işlemi için anahtarlama ile eşleştirebilirler.
Bağlantı yöntemi — Her bir MPO öğesi (gövde, adaptör, bağlantı kablosu) türüne (A, B veya C) göre sınıflandırılır ve doğru ileticinin doğru alıcıyla iletişim kurabilmesi için gereken kutupluluğun korunmasına katkıda bulunur. Ancak, uçtan uca sisteme atıfta bulunulduğunda, standartlar A, B veya C de olabilen “bağlantı yöntemine” işaret eder. Bu, her bir elemanın tipiyle karıştırılmamalıdır. A, B veya C bağlantı yöntemi, yalnızca MPO ana kablo tipine karşılık gelir.
Örneğin, uçtan uca paralel sinyaller için bir A Yöntemi bağlantısı, 1 A Tipi trunk, 2 A Tipi çiftleşme adaptörünü, bir ucunda 1 A Tipi patch kablosunu ve diğer ucunda 1 B Tipi patch kablosunu kullanacaktır.
Burada gösterilen, MPO konektörleri için bir “key-to-key-down” eşleştirme kurulumudur. Bu yöntem, elyaf polaritesini korumak için kullanılır.
Polarite doğrulamanın önemi – Polariteyi doğrulamak neden önemlidir? Amacınız, doğru vericinin (TX) doğru alıcıya (RX) gittiğinden emin olmaktır. Doğru şekilde veri göndermek ve almak için MPO konektörlerinin uygun şekilde hizalanması ve eşleştirilmesi çok önemlidir. Kötü bağlantı, sinyal yanlış yönde gönderilebileceğinden sinyal iletimini engeller.
Ayrıca önemlidir, çünkü diğerlerinden farklı polarite tipine sahip tek bir kablo tüm bağlantının polaritesini değiştirebilir. Örneğin, tüm elemanlarınız A Tipi ise (kablo, çiftleşme adaptörleri vb.), Ancak bir eleman B tipi ise, o zaman tüm bağlantı B Tipi olur. B elemanları kutupları tersine çevirir.
Dahası, bir çıkış kablosu ile çalışırken, doğru bağlantıları yapmak için polaritenin farkında olmanız önemlidir; aksi takdirde farklı bir polarite türü ile sonuçlanabilirsiniz.
Teşhis edilmemiş polarite sorunları capex’i arttırır ve teknisyenler için çalışır (yani opex). Teknisyenler, yanlışlıkla hatalı olduklarına inandıkları pahalı kısa mesafeli MPO yama kablolarını gereksiz yere söküp değiştirebilirler, ancak aslında doğru kutup tipine sahip değildiler. Kutuplanma sorunları açılmadan önce düzeltilmezse, hangi kablo bağlantılarının kurulduktan sonra kutupsal sorunları olduğunu tespit etmeye çalışmak sinir bozucu ve sıkıcı bir tahmin oyunudur.
Bu akış şeması, bir teknisyene bağlamadan önce inceleme, inceleme ve gerekirse fiber halkalarını yeniden inceleme işleminde yürür.
Polariteyi doğrulayan ve net bir şekilde tanımlayabilecek araçları seçmek çok önemlidir. MPO fiber dizili kablolar için doğru polariteyi sağlamak çok önemlidir ve bu konektörler için mevcut olan çoklu polarite şemaları ve bağlantı ve kurulum sırasında polarizasyon nedeniyle yönetim karmaşık olabilir. Polarite ve cinsiyetin alanını yeniden yapılandıran yeni esnek MPO konektörleriyle daha da karmaşık hale geliyor. Polarite doğrulaması, sahada kutupların yeniden yapılandırılmasını sağlayan bu yeni MPO konektörleriyle özellikle kritiktir. Gereksiz capex’ten kaçınmak için ekibinizi hem 12 hem de 24 fiber kabloları doğrulayabilen özümlerle donattığınızdan emin olun.
Süreklilik onayı
Bir bağlantının sürekliliğini onaylamak, kopma olmamasını ve ışığın test edilen bağlantının sonuna kadar doğru hareket etmesini sağlar. Kurulum sırasında yapıldığında daha sonra potansiyel sorun giderme konusunda çok zaman kazandırabilecek hızlı bir doğrulama testidir.
Muayene ve temizlik – Fiber ağ sorunlarının yüzde 80’inin kirli konektörlerden kaynaklandığını ve ağ arızasının bir numaralı nedeninin kirli konektörler olduğunu göz önünde bulundurarak (2010’da yapılan NTT İleri Teknoloji araştırmasına göre), temizlik çok önemlidir.
Temizlemek veya düzeltmek için önemli bir bağlantıyı kesmek zorunda olmak, sağlanan hizmeti olumsuz yönde etkileyebilir. Zaman alıcıdır ve daha da önemlisi, kolayca önlenebilir.
Çok lifli bir kablo içindeki lifler, burada gösterildiği gibi, ANSI / TIA-598-D’de belirtilen şemaya göre renk kodludur.
MPO konektörlerinde, inceleme ve temizlik özellikle önemlidir, çünkü her port potansiyel bir arıza noktasını temsil eder. Ek lifler daha fazla yüzey oluşturur, bu da daha fazla kirlenme ve bozulma riski olduğu anlamına gelir. Kötü konektörler, önemli bir kayıp nedenidir ve tek bir kirli veya hasar görmüş konektörün 12 veya 24 fiber kadar etkileyebileceği MPO bağlantıları için etki her zamankinden daha fazladır.
Dahası, ağınızın geleceğe dönük olmasını ve giderek artan bant genişliği talebini karşılayabileceğini garanti etmek için, konektörlerin iyi durumda olmasını sağlamak çok önemli hale gelir. Piyasadaki tüm farklı tipte konektörlerle, çok modlu veya tek modlu fiberler, APC, UPC erkek (sabitlenmiş) ve dişi (sabitlenmemiş) konektörler dahil olmak üzere tüm MPO kablo türlerini incelemek için tek bir araca sahip olmak, ağ testini büyük ölçüde basitleştirebilir.
MPO’lar nasıl temizlenir
MPO konektörlerini temizleme yöntemi denetleme, temizleme ve yeniden incelemedir.
İnceleme – Her zaman önce konektörü kontrol edin. Zaten temizse bir bağlayıcıyı temizlemeniz gerekmez, çünkü temizlik gerçekten kirli hale getirebilir. Bu özellikle çok hassas olan MPO konektörleri için geçerlidir. Örneğin, bir MPO-24 için, ilk sıradaki kir, temizlik sırasında potansiyel olarak ikinci sıraya göç edebilir.
Her iki eşleşen konnektörü de kontrol ettiğinizden emin olun, çünkü kirli bir konektörün tortusu, çiftleştikten sonra tamamen temiz bir konektöre aktarılır.
Piyasadaki yüksek performanslı denetim araçları ve çözümleri hiç olmadığı kadar iyi. Aşağıdakileri yapmanıza izin veriyorlar.
• Adaptörü değiştirerek, tek lifli ve çok lifli kabloları aynı aletle kontrol edin
• Girintili konektörlere ve yoğun panel ayarlarına kolayca erişmek için ince tasarımın avantajlarından yararlanın
• Tüm fiberlerin veya çok lifli kabloların otomatik analizini yapın ve test yapılandırmanıza göre net veya başarılı bir sonuç alın.
Temiz – Konektör kirliyse, ilk önce kuru yöntemi deneyin. Kuru yöntem kiri temizleyemezse, bir çözücü kullanmayı içeren hibrit temizleme yöntemini deneyin.
Yeniden inceleme – Islak temizleme araçlarını kullandıktan sonra konektörünüzü her zaman kurulayın ve konektörü her zaman yeniden kontrol edin. Bir lifin temiz olup olmadığını belirlemek için basitçe bir resme bakmak zor ve öznel olabilir. Otomatik analiz, test işlemlerini kolaylaştırır, tahminde bulunmaz, standartlara uyar ve deneyim veya eğitimdeki farklılıklara bakılmaksızın tüm teknisyenler için tutarlı sonuçlar sağlar. Ayrıca, sonuçlarınız için bir rapor oluşturarak, bir test kaydı bıraktığınızdan ve gelecekte gereksiz sorun giderme işlemlerinden kaçındığınızdan emin olursunuz.
Özetle, MPO’lar hızla tercih edilen konektörler haline geldiğinde, bu güçlü kablolardan nasıl tam olarak yararlanılacağını bilmek önemlidir. Nasıl yapılandırıldıklarını anlamak, doğru test araçlarını seçmek ve kablolarınızın üç temel MPO testini (kutupluluk, süreklilik ve denetim) geçtiğinden emin olmak için verimli bağlantıları açmak ve korumak için çok önemlidir.